Raw Vegan Brownies w 5min

Znalazłam ostatnio przepis na wegańskie brownie. I to nie byle jakie, bo robi się je w jakieś 5 minut, nie trzeba piec, także łatwiejszej opcji na słodką i zdrową przekąskę chyba nie ma. Przepis skopiowany od Kate Flowers z youtube, ale generalnie Deliciously Ella też robiła coś takiego i pewnie wiele innych osób.

Poniżej przepis i video. Nie trzeba mieć malaksera, ale ułatwia zdecydowanie sprawę. Pierwsze brownies robiłam za pomocą blendera recznego, a raczej tego dodatkowego pojemniczka do siekania przypraw.

Każdy kogo poczęstowałam brownies pytał o przepis, więc pomyślałam, że podziele się nim i tutaj.

 

Raw Vegan Brownies

2 szklanki daktyli (daktyle bez pestek lub można użyć pasty daktylowej też się nada, jeśli daktyle są bardzo twarde trzeba je wcześniej namoczyć w wodzie jakieś 10-15min)

szklanka orzechów (jakie lubicie, ja dodaje włoskie lub migdały)

2-3 łyżki kakao lub karobu

łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

 

Wrzucamy orzechy i daktyle do malaksera i miksujemy do momentu aż powstanie gładka masa, na koniec dorzucamy kakao/karob i ekstrat waniliowy i ponownie miksujemy. Przekładamy do keksówki albo jakiegoś innego pojemnika, nie ma to większego znaczenia i wkładamy do lodówki na jakieś pół h. Potem zajadamy!

Jest to podstawowy przepis, można go modyfikować do woli. Fajnie sprawdzą się wiórki kokosowe, albo chili jak ktoś lubi, można na wierzch też posypać pokruszoną czekoladą lub chocolate chips.

Brownie jest pyszne jedzone samodzielnie, a dodane do lodów bananowych to już niebo w gębie!

Mniam pycha!

 

 

dsc_0913-edited

 

 

 

 

  • pycha!

  • właśnie zabrałam się za szukanie przepisu na brownie i trafiłam tutaj ! Dzieki!

    • super! sa naprawde pyszne, jesli dodasz wiecej pasty daktylowej (bo z niej ostatnio robilam) to beda bardziej ciagnace. sa naprawde swietne i moga spokojnie siedziec w lodowke co najmniej tydzien.

  • Pycha. 🙂

  • Czytam ten wpis jedząc ciasto z orzechami (na mleku i jajkach) i popijając kakao na mleku 😉 Nie potrafiłabym zostać weganką. Podziwiam za tyle wyrzeczeń w jedzeniu, ja bez mleka, jajek i miodu nie potrafiłabym funkcjonować 😉

    • Dzięki. Mam nowe ciało po zakończeniu przygody z nabiałem plus dużo lepiej się czuję, więc nie traktuje tego jak wyrzeczenia. Kiedyś jadłam strasznie dużo nabiału i też mówiłam tak jak Ty:) A dieta wegańska to sama przyjemność! polecam:) ps. też ostatnio wcinałam chlebek bananowy z orzechami (bez jajek i mleka:)) był pycha;)

  • Uwielbiam brownies! <3 Daktylowe musi być przepyszne, chętnie wypróbuję 😉

    • to nie jest takie tradycjne brownie, ale jest naprawdę pyszne! i robi się je błyskawicznie!

  • węgli moooc 🙂

  • Kamil

    ale to musi być dobre 🙂 nie słyszałem wcześniej o tym, jednak chętnie spróbuję

    • pyszne:) jak dodasz wiecej daktyli to beda bardziej ciagnace jak krowki prawie. mmmm

  • W sam raz na mojej diecie, dzięki za ten przepis, bo uwielbiam słodycze i strasznie cierpię się dietując 🙂

    • ale dieta nie musi byc straszna! tzn slowo dieta juz jest okropne;) jest mnostwo zdrowych przekasek i bede je wrzucac tutaj, bo ja tez jestem uzalezniona od slodyczy:)

  • wygląda przepysznie *.*

  • Jak dla mnie bomba! Muszę koniecznie spróbować 🙂

  • Nie byłabym sobą jak bym nie wypróbowała. Opcja ‚Alert! nie ma w domu nic słodkiego”
    zapisuję do wypróbowania 🙂

  • Uwielbiam brownies. 🙂

  • Koniecznie będę musiała wypróbować! Jak tylko zakończy się moje wyzwanie, trzy miesiące na diecie pudełkowej, to zabieram się za zrobienie 😉

  • Koniecznie muszę wypróbować – tym bardziej, że zasmakowały mi ostatnio batony na bazie daktyli, a ten przepis jest podobny. Zapisuję w zakładkach i na pewno wypróbuję 🙂

    • daj znac czy Ci posmakowaly! ja uwielbiam! i do tego lody z bananow i jestem w niebie:)

  • Extra przepis 🙂 można dobić z tego tez takie małe batoniki żeby mieć szybką przekąskę między posiłkami 🙂 ja czrsto do takich rzeczy dodaje suszonej żurawiny żeby było odrobine kwaskowatego smaku wśród tej słodyczy 🙂

  • Bardzo zdrowy skład! Można jeść bez wyrzutów sumienia 😉

  • Obłędne! Zastanawiam się jednak, czy nie są za słodkie? Jednak 2 szklanki daktyli to sporo w porównaniu z resztą 🙂

    • są słodkie! ale można dodać więcej kakao i będą mniej słodsze. plus, ja kroje je na malutkie kawałki i do kawy idealne!

  • Wow. Wiem co robie jutro jak wrócę z pracy. Pysznie wyglada:)

  • Postanowiłyśmy z córkami przestać jeść słodycze, ale jest nam trudno 🙂 Spróbuję tego brownie. Najbardziej podoba mi się to, że tak krótko się to robi 🙂

    • daktyle sa bardzo slodkie, jak karmel, ale to zdecydowanie to lepsze slodkosci niz kupne w sklepie, wiec to zawsze mniejszy grzeszek:)