Wegańskie muffinki na śniadanie lub przed treningiem

Te wegańskie muffinki na śniadanie lub przed treningiem to idealne rozwiązanie dla zabieganych!

Od kiedy odkryłam ten przepis na blogu Feasting on fruit  muffinki pojawiają się u mnie na śniadanie prawie co weekend! Przygotowuje się je błyskawicznie i są mega pyszne! To jak jedzenie deseru z rana, a jednak w wersji mega fit!

Jest to też super przekąska przed treningiem, bo węgle proste i złożone odpowiednio dają energię i powoli ją uwalniają, więc idealnie. Przepis składa się dosłownie z dwóch głównych składników, także prościej być nie może!

 

 

Przepis na 1 muffina

1/2 banana zgniecionego (musi być dojrzały taki z ciemnymi plamkami, bo będzie słodszy i łatwiej się trawi dojrzałe owoce)

1 łyżka syropu klonowego (można pominąć)

1/4 mąki z płatków owsianych (czyli zmielone płatki)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka wiórków kokosowych

1 łyżeczka rodzynek (opcjonalnie)

 

Mieszamy i pieczemy, tak w skrócie.

Mieszamy w misce wszystkie składniki i wkładamy w foremkach do piekarnika rozgrzanego do 180st na 15-18 minut. Można muffiny zrobić też w mikrofali (1-2min), ale uważam, że smaczniejsze są z piekarnika, więc jeśli macie czas to polecam.

Żeby zmniejszyć trochę kaloryczność  muffina (i zaoszczędzić czas) pomijam przygotowanie kremu z mleczka kokosowego i nie dodaję syropu klonowego do przepisu (lub połowę porcji).

 

Śniadanie? Trening?

Muffin na śniadanie to rozpusta i polewany jest różnymi słodkościami (skoro nie dodaję w przepisie to już na gotowy można:)), a przed treningiem już raczej sam lub z łyżeczką dżemu.

To jest podstawowy przepis, ale próbowałam jeszcze z dodatkiem kakao i też jest pysznie, także zmiany możecie wprowadzać do woli. Ja prawie zawsze dodaję rodzynki, myślę, że orzechy też fajnie by pasowały.

I oczywiście radzę zrobić od razu kilka muffinków na raz, spokojnie tydzień wytrzymują, a przed podaniem można lekko podgrzać w mikrofali. Mniam!

 

Oryginalny przepis na blogu

Banana Coconut Cupcake with Whipped Chocolate Frosting

 

Dajcie znać czy spróbowaliście przepisu i jak wam smakowało!

  • Świetny przepis. Bardzo lubię muffiny, więc chętnie skorzystam z Twojej propozycji. 🙂

  • Coś dla mnie – uwielbiam takie rzeczy. Zapiszę sobie link do tego przepisu. 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam na konkurs – trzy zestawy nagród do wygrania!

  • Nie dość, że wyglądają obłędnie to jeszcze takie smaczne 🙂

  • Edyta

    Pyszności! Zrobię na pewno!!! 🙂

  • Martyna Krajewska

    Swietny przepis, na pewno wykorzystam! 🙂

  • Dzięki za pomysł na śniadanie.Moje dzieci rano jadają tylko owsiankę i być może uda mi się zaproponować im coś innego.

    • oo myśle, że dzieciakom napewno posmakuje, zrób je razem z nimi może, to tymbardziej powinny być zachęcone do jedzenia;)

  • Idealny posiłek potreningowy dla mnie! Zdecydowanie muszę ich spróbować 🙂

    • Polecam! bardzo szybko się je robi, więc lepiej być nie może:)

  • Uwielbiam muffiny pod każdą postacią 😉